subota, 6. veljače 2016.

Dr. Oz savjetuje kako najlakše smršati!


Koliko god se trudili nikako se ne uspijevate da se riješite viška kilograma? Ako vam je već dosta propalih dijeta i frustracija zbog toga, možda popularni dr Mehmet Oz (koji je svoju medijsku karijeru započeo u emisiji kod Opre Vinfri da bi sada imao vlastitu emisiju koja ruši rekorde gledanosti) ima rješenje za vas!
Kroz godine iskustva on je skupio jednostavne savjete koji zaista pomažu u mršavljenju. I što je najbolje – tu nema stroge dijete.

Za neke već svi dobro znamo pa ih ne treba šire objašnjavati:

pobrinite se da dovoljno spavate (barem 7 sati dnevno)

kad ste gladni popijte malo vode, jer je moguće da ste zapravo žedni

nemojte se izgladnjivati

ne odustajte od dijete ako ste jednom pokleknuli

nemojte istovremeno jesti i gledati televiziju ili čitati

koristite manje tanjire

svakodnevno se krećite što je više moguće

Ovo su savjeti koji zaista rade, a evo i nekih za koje možda niste znali:

Naseckajte hranu

Tako možete smanjiti količinu hrane koju pojedete i prevariti vlastiti mozak da jedete više – sve samo uz pomoć hrane koja je sitnije naseckana. Kad narežete hranu na tanjiru, ona prividno zauzima više prostora pa porcija izgleda veće. Pogled na ovakav tanjir vašem mozgu šalje signale da morate usporiti s hranjenjem i da ste već pomalo siti. Naučnici su ustanovili da kada je obrok naseckan – većina ljudi pojede i do 25 odsto manje hrane.

Ječam za doručak

Prestanite da jedete paštete ili salame na hljebu i prebacite se na ječam. Ovo je namirnica od koje ćete se brže zasititi i koja uravnotežuje šećer u krvi. Jedna porcija ječma sadrži 5 grama vlakana, što znači da ćete biti i duže siti, pa nećete imati potrebu da prejedate za ručak. Ječam je odličan, jer se može kombinovati s raznovrsnim drugim namirnicama – voćem ili povrćem i proteinima. Što se samog ječma tiče, radije birajte neoljušteni jer ima više vlakana i hranjivih materija.

Kiselo prije obroka

Ukiseljeno povrće sadrži tajno oružje: sirće. Ovaj sastojak daje razrijeđenu dozu sirćetne kiselina, koji stvara opor ukus na vašem jeziku i pomaže da se uravnoteži nivo šećera u krvi. To je presudno, posebno ako jedete nezdravu hranu nakon koje nivo insulina brzo raste, ali uskoro i jako pada pa ste ponovo brzo gladni. Sirćetna kiselina u ukiseljenoj hrani pomaže održavanju nivoa šećera i insulina stabilnim. Ipak ne pretjerujte s ukiseljenim povrćem, jer ono ili sadrži dosta šećera ili soli (ili oboje). Dovoljni će biti krastavčić ili dva prije obroka (ili malo ukiseljene paprike, šargarepe, karfiola...).

Pojedite vruću supu

Jedna šoljica vruće supe prije ručka i večere pomoći će da smanjite unos kalorija. Kako? Jedući ili pijuckajući sporo vruću supu – dajete mozgu vremena da shvati da postajete siti, pa ćete manje pojesti za vrijeme glavnog obroka. Kad su u pitanju supe, izbjegavajte guste supe iz kesice, jer imaju puno masnoća i kalorija.

Sir za međuobrok

Nedavno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kornel pokazalo je da se zamjenom nezdravih grickalica, kao što je čips, kombinacijom sira manje masnoće i povrća, konzumacija hrane u međuobrocima može smanjiti za 72 odsto. Kombinacija sira i povrća pruža dovoljno kalcijuma i proteina, pa nećete morati toliko da pojedete kako biste se osjećali sitim. Većina nas ne obraća pažnju na usputne zalogaje koje pojedemo u toku dana, a oni prema istraživanjima iznose oko 600 dodatnih kalorija dnevno. Jedenjem sira i povrća u međuobrocima taj broj se može upola smanjiti.

Naručite dječji meni

Ako baš dobijete neodoljivu želju za brzom hranom, kojoj se nikako ne možete oduprijeti – onda barem odaberite manje porcije. Tako ćete zadovoljiti svoju želju, a nećete se utopiti u suvišnim kalorijama. U lancima brze hrane prosječni veliki hamburger ima oko 710 kalorija, dok onaj u dječjem meniju ima 290 kalorija – što je razlika od značajnih 420 kalorija! Isto važi i za pice – naručite malu picu i nemojte pojesti sve.

Ugljeni hidrati za doručak

Spomenuli smo ječam, a kao druge opcije odaberite i druge zdrave žitarice ili integralne proizvode. Istraživanja pokazuju kako ova vrsta doručka (s naglaskom na zdravim i kompleksnim ugljenim hidratima) pomaže u mršavljenju, jer zadovoljava želju za ugljenim hidratima početkom dana kada imate još dovoljno vremena da potrošite te kalorije. Uostalom iz ovih ugljenih hidrata dobićete dovoljno energije potrebne za ostatak aktivnog dana.

Rooibos čaj

Ovaj prirodno slatki čaj bez kofeina pomoći će da smanjite želju za hranom i slatkim. Uz to, bogat je antioksidansima koji su višestruko korisni za vaše zdravlje i ljepotu. Popijte šoljicu ovog čaja kad god osjetite želju za slatkim ili nekontrolisanu glad (kad znate da ne bi trebalo da je osjećate).

Udahnite vanilu

Dobro je poznato da različite arome i mirisi imaju veliki uticaj na ljudski mozak, a miris vanile može pomoći u sprečavanju želje za slatkim. Nabavite svjećice s mirisom vanile ili se ujutru namažite losionom s mirisom vanile – i to će pomoći da se oduprete svojoj želji za slatkim.

Perite zube

Trik je u pasti od peperminta. Ovaj ukus dokazano suzbija apetit. Uz to pranje zuba šalje vašem mozgu signal da ste gotovi s jelom, pa nećete toliko osjećati glad.

Ljuto za doručak

Kaže se da je doručak najvažniji obrok u danu, pa evo još jednog savjeta: kad jedete ljuto za doručak, apetit će vam biti manji za ručak, tvrdi dr Oz. Ukus ljutih papričica utiče na centar sitosti u mozgu, pa kasnije nećete biti toliko gladni. Koji je savjet dr Oza? Naseckajte crvenu ljutu papriku u omlet ili je pojedite u salati.

Jedite prije glavnog jela

Mama je bila u pravu, jedenje prije ručka će vam zaista pokvariti apetit. Međutim, kada je u pitanju mršavljenje, to vam može ići u korist. Kao predjelo pojedite nešto malo, recimo petnaestak badema, lješnika ili malo voća, pola sata prije ručka. To vam može pomoći da se osjećate sitijim i ne pojedete toliko za ručak ili večeru. Ovo jelo prije glavnog jela može vam pomoći i na još jedan način, kaže dr Oz, jer pomaže regulisati hormon ghrelin. Ghrelin je uzrok zbog kog želudac počinje da krči . Što više ghrelina proizvode želudac i crijeva, to ćete biti gladniji i skloniji prejedanju. Nivo ghrelina počinje da opada kada počnete da jedete i vraća se na normalu oko pola sata nakon što se najedete. Vidite li logiku ovdje? Počnite da snižavate nivo ghrelina prije obroka, pa ćete se osjećati sitijima mnogo prije i pojesti manje.

Nema komentara:

Objavi komentar