Brinete li se za vašu prehranu i zdravlje?
Obratite onda pažnju na izbor začina.
Kvaliteta, porijeklo i starost začina uvelike određuju njihovo djelovanje kao i okus hrane.
Većina neorganskih, konvencionalnih začina prolazi kroz pravi "pakao" prerade prije nego što stignu do polica trgovina.
Začini su izloženi toksičnom djelovanju raznih pesticida i herbicida prilikom uzgoja, kao i djelovanju kemijskih aditiva tijekom pohrane.
Pored toga, začini su izloženi zračenju, koje se koristi kao metoda sterilizacije.
Zato je važno izabrati samo one začine koji nose jasno istaknut ekološki certifikat.
Organske začine karakteriziraju visoko kvalitetni sastojci s izvanrednim okusom, bojom i teksturom.
UTJECAJ ZAČINA NA ZDRAVLJE
Osim što obogaćuju okus hrane, određeni začini mogu značajno unaprijediti vaše zdravlje.
McCormickov znanstveni institut, posvećen istraživanju obilježja začina i trava, proveo je niz studija koja su dovela do zadivljujućih otkrića.
- Antioksidativna svojstva
Začini imaju izvanredna antioksidativna svojstva. Neki od njih - poput origana, kurkume i klinčića - najjači su poznati antioksidanti.
To su tvari koje mogu zaštititi stanice od slobodnih radikala.
Antioksidanti nas štite od srčanih bolesti, raka i drugih bolesti, a uključuju beta-karoten, lutein, likopen, selen i vitamine A, C i E.
- Protuupalna svojstva
Znanstvenici koji istražuju jedinstvena zaštitna svojstva začina i trava otkrili su da ona igraju ulogu u sprečavanju upala.
Upala prethodi brojnim kroničnim bolestima kao što su srčana oboljenja, alergije, artritis, Alzheimerova bolest i druge.
Začini poput kurkume, đumbira i cejlonskog cimeta, mogu značajno doprinijeti prevenciji i izlječenju od ovih bolesti.
- Mršavljenje
Mnoga se istraživanja vode u cilju otkrivanja sposobnosti začina da potaknu metabolizam, pospješe osjet sitosti i pomognu u kontroli težine.
Začini poput đumbira, crnog papra, čilija i cejlonskog cimeta sadrže tvari koje potiču metabolizam. Osiguravaju da hrana ima bolji okus i da je zasitnija.
Važno je da kupite dobro zapakirane začine – čvrsto zatvorene i zaklonjene od direktnog svjetla i topline.
Cejlonski cimet
Čajna žlica mljevenog cejlonskog cimeta sadrži jednake nivoe antioksidansa kao i pola šalice brusnica.
Bogat je u prirodnim sastojcima zvanim polifenoli, koji dokazano djeluju nalik inzulinu u našem tijelu i pomažu pri regulaciji nivoa šećera u krvi.
Cejlonski cimet ima brojna ljekovita svojstva,
Ovaj začin možete dodati jutarnjoj kaši, čaju, pečenim bundevama i, naravno, kolačima.
Ružmarin
Aktivni sastojci ružmarina pokazuju sposobnost ublažavanja upale, koja je česti okidač za mnoge kronične bolesti.
Moguća uloga ružmarina u održavanju srčanog zdravlja također je predmet istraživanja.
Kad se želite probuditi, pomirišite grančicu ružmarina. Za pet minuta osjećat ćete se svježijim i življim!
Ružmarin je odličan u marinadama, umacima od rajčica, pecivima i kolačima.
Kurkuma
Ovaj je svijetlo žuti začin uobičajen sastojak praška od curryja.
Znanstvenici proučavaju ulogu kurkume u održavanju moždanog zdravlja i u zaštiti od opadanja umnih sposobnosti pod utjecajem starenja.
Aktivan sastojak kurkume, zvan kurkumin, istinski je tonik za srce.
Dr. Goel s Baylorovog istraživačkog zavoda u Dallasu za kurkumin je rekao: "Ima blagotvoran učinak na sve organe."
Kurkumin pomaže pri sprečavanju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, raka, srčanih oboljenja, dijabetesa, artritisa i depresije.
Majčina dušica
Poznata je po antioksidativnim svojstvima.
Vodica od majčine dušice može pomoći protiv upaljenog grla i bronhitisa.
Koristi se i kao antiseptik u tekućinama za ispiranje usta u slučajevima bolesti zubi i upale desni.
Da biste uključili što više majčine dušice u prehranu, ubacite je u preljev za salatu i u razne umake, naspite je po kuhanom povrću i koristite je u varivima.
Bosiljak
Ovaj aromatični zaštitni znak talijanske kuhinje ima antibakterijska i protuupalna svojstva.
Sadrži obilje hranjivih tvari kao što su beta karoten, magnezij, kalcij i željezo.
Bosiljak je uspješan u svladavanju otpornih bakterija kao što su E. coli i listerija.
Poznat je i kao COX inhibitor, što znači da je odličan za ljude koji pate od artritisa i drugih upalnih procesa.
Bosiljak naglašava okus ljeta i dobro se slaže s rajčicama u svim kombinacijama.
Kardamom
Kardamom potječe iz indijskih šuma i tradicionalno se koristi u indijskoj kuhinji.
Ayurvedska medicina koristi ga u liječenju astme.
Blagotvoran je u slučajevima čira, probavnih smetnji i depresije.
Ovaj papreni začin s okusom limuna predmet je istraživanja, koja pokazuju da je kardamom vrijedan dodatak svakodnevnoj prehrani.
Smatra se diuretikom, što ga čini koristim kod tegoba s mokraćovodom te za čišćenje bubrega od kalcija i mokraćne kiseline.
Također pomaže kod mršavljenja, snižavanja krvnog tlaka i uklanjanja toksina iz tijela.
Kao i njegovi srodnici kurkuma i đumbir, kardamom ima protuupalna svojstva i ublažava bol i otekline, osobito u ustima i grlu.
Vjeruje se da ima mnoge zdravstvene blagodati, a u kuhinji se dodaje slanim i slatkim jelima.
Đumbir
Đumbir može pomoći kod mučnine, gripe i prehlade te problema s probavom, a u tijeku su istraživanja njegove sposobnosti ublažavanja boli i upalnih procesa.
Ugodno ljut okus đumbira dobro pristaje u slatkim i slanim jelima, varivima i juhama, u bezbroj kombinacija.
Također je odličan kada se dodaje napitcima.
Ljuta crvena paprika
Okus ljute paprike posljedica je visoke koncentracije sastojka zvanog kapsaicin.
Provedena su mnoga istraživanja o učincima kapsaicina na prevenciju čira, mršavljenje, ublažavanje boli i održavanje srčanog zdravlja.
Ljuta paprika je odličan izvor beta karotena - antioksidansa koji ublažava simptome astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
Prikladno ju je koristiti u svim jelima u koja želite dodati njenu ljutu notu.
Kadulja
Čaj od kadulje ili žalfije preporučuje se kod želučanih problema i upaljenog grla.
Nedavna istraživanja su pokazala kadulja može ublažiti rane simptome Alzheimerove bolesti.
Jedno je istraživanje pokazalo da studenti koji uzimaju ekstrakt kadulje u kapsulama postižu bolje rezultate u testovima pamćenja.
Žalfija je neizostavan dio mediteranske kuhinje.
Dodaje se umacima, povrtnim jelima i tjestenini, a prisutna je i u drugim receptima.
Nema komentara:
Objavi komentar